Vetekudde, värmekudde och vetevärmare – här är allt du behöver veta!

Vetekudde, värmekudde, uppvärmning i mikrovågsugn

Under senare år har värmekuddar som enkelt värms i mikrovågsugnen seglat upp och blivit mycket populära. De finns dessutom i många olika utföranden. Det finns både värmekuddar med syntetisk fyllning, som är utmärkta för allergiker, och kuddar med fyllning i naturmaterial – till exempel vetekuddar, riskuddar och vetevärmare. Du kan också välja bland långa modeller som du kan lägga runt nacken eller axlarna, eller kvadratiska modeller som är perfekta att ha på magen. Men hur ska du välja rätt modell, och hur använder man egentligen en värmekudde? I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta om fyllning, form och användning.

Fyllnadsmaterial

fyllnadsmaterial vetekudde, värmekudde, vetevärmareVete

En klassisk vetevärmare är fylld med vete, vilket är en mest typiska fyllningen. Veten har ett rundat medelstort korn, vilket gör att det känns mjukt när det används som fyllning. I några av våra vetekuddar är fyllningen en blandning av vete och lavendel, som både luktar angenämt och har lugnande egenskaper.

Rapsfrö

Rapsfrön innehåller naturliga oljor, vilket gör att de har en utmärkt värmelagringsförmåga. Fröna är väldigt små, mellan 0,5-1,5 millimeter, och därför känns en värmekudde med rapsfrön i väldigt mjuk och anpassar sig perfekt efter kroppen. Ofta använder man rapsfrö som fyllning i värmekuddar för barn och bebisar, till exempel för att värma vaggan eller barnvagnen. Kuddar med rapsfrö i behöver dessutom inte återfuktas. Alla våra produkter med rapsfröfyllning hittar du här.

Silikatgel

Kulor av silikatgel är ett syntetiskt framtaget material som har utmärkta egenskaper för värmelagring. Kulorna är luktfria, och en värmekudde med fyllning av silikatkulor är därför perfekt för allergiker. Alla våra kuddar med silikatfyllning hittar du här.

Storlek och form

Det finns värmekuddar i många olika storlekar. Vilken form du ska välja beror på vad du ska använda den till. Till exempel passar kvadratiska storlekar perfekt för att lägga på magen, till exempel vid magknip eller mensvärk. Långa storlekar passar istället perfekt om du vill lägga värmekudden runt nacken, runt axlarna eller runt en specifik led eller muskel.

Om värmekudden har sydda kanaler håller sig fyllningen bättre på plats. Det passar till exempel om du har en stor vetekudde som du vill ha runt nacken, eftersom fyllningen då stannar i mittdelen av din värmekudde och inte kan flytta sig till kuddens ändar som hänger ned. Bra att veta är att en kudde med sydda kanaler är lite strävare än en kudde utan kanaler. Om du ofta använder din vetevärmare som handledsstöd, till exempel när du skriver på tangentbord, kan det vara mer bekvämt om kudden inte har sydda kanaler. 

Eftersom värmekuddens fyllning inte kan tvättas, är det bra att ett fodral till din värmekudde. Textilprodukter blir ju lätt smutsiga vid användning, och det är då lämpligt att kunna ta av fodralet och tvätta det.

Är en värmekudde bättre än en värmeflaska?

vetekudde eller värmeflaska

Om en värmekudde eller värmeflaska passar dig bäst beror lite på dina förväntningar. En värmekudde håller värmen i cirka 40 minuter. En värmeflaska ger en mer intensiv värme, och håller värmen i flera timmar – särskilt om den har ett fodral. Om du är ute efter något som håller värmen länge vinner alltså värmeflaskan.

Däremot är det betydligt enklare och snabbare att värma en värmekudde, och du slipper dessutom hantera hett vatten. Om vi tar den osannolika bilden av att ditt husdjur skulle råka göra hål i din vetekudde, så är det värsta som kan hända att den tappar några korn (inte hett vatten, vilket är anledningen till att du alltid ska kontrollera din värmeflaska innan du fyller den). Här vinner alltså värmekudden.

Personligen använder jag både värmekuddar och värmekuddar, både för olika tillfällen men ibland även samtidigt.

Uppvärmning och värmeterapi

Värmeterapi är bra för att lindra smärta, till exempel vid magknip, mensvärk, muskelvärk, reumatiska besvär och andra typer av smärtor. Ibland är det dessutom skönt att bara ha lite extra värme om man känner sig frusen.

Uppvärmningstiden för värmekuddar skiljer sig mellan olika material och storlekar. Läs därför alltid instruktionerna som följer med produkten. Uppvärmningstiden är den maximala tiden. Om din vetekudde blir för varm, kan du förkorta uppvärmningstiden. Om du värmer en värmekudde som inte hunnit svalna helt, bör du också förkorta uppvärmningstiden.

Du kan värma din värmekudde både i ugnen eller i mikrovågsugnen. För bästa resultat ska kudden ligga så platt som möjligt, så att den värms jämnt. I mikrovågsugnen behöver man ofta vika vetekudden för att den ska få plats, och den blir då hetast i mitten. Om du skakar kudden lite när du har värmt den klart så fördelas värmen bättre.

Om du har en vetekudde kan kornen torka ut med tiden, när du värmer upp den om igen. Torra korn kan spricka, och då håller kudden inte värmen lika bra. Därför är det bra att återfukta sin vetekudde då och då. Det gör du lättast genom att värma vetekudden i mikrovågsugn ihop med ett halvt glas vatten, eftersom vattenångan då återfuktar vetekudden utan att den blir blöt (det får den nämligen inte bli). 

Nedkylning och kylterapi

Din värmekudde kan du även använda som en kall kompress. Du kyler den då i frysen. Eftersom det finns mycket fukt i frysen och kudden inte får bli blöt, behöver du lägga den i en sluten plastpåse. Den kan sen kylas i frysen i upp till två timmar.

Kylterapi med hjälp av köldkompresser använder man till exempel vid inflammation, muskelskador, huvudvärk, solbränna, insektsbett, tandvärk, migrän eller feber.

Kontakta oss gärna

Om du behöver hjälp att välja värmekudde, eller om du har några frågor – tveka inte att kontakta oss. Du hittar hela vårt sortiment av vetevärmare, vetekuddar och värmekuddar här. Vilken blir din favorit?

Vår sida använder kakor för en optimal användningsupplevelse av sidan och i marknadsföringssyfte. Genom att använda sidan, accepterar du att kakorna används.