Vetekudde, värmekudde, vetevärmare? Allt du behöver veta!

Vetekudde, värmekudde, uppvärmning i mikrovågsugn

Under senare åren har värmekuddar som enkelt värms i mikrovågsugnen blivit mycket populära. Det finns värmekuddar med syntetisk fyllning som är utmärkta för allergiker och produkter som är fylld med organiskt fyllmaterial, till exempel vetekuddar, vetevärmare eller riskuddar. Du hittar långa modeller som är perfekt för att lägga rund nacken och axlarna och kvadratiska modeller som har den perfekta formen för att lägga på magen. Men hur ska du välja rätt värmekudde mellan alla dessa modeller och hur ska du använda den?

Fyllnadsmaterial

fyllnadsmaterial vetekudde, värmekudde, vetevärmare

Vete – den klassiska vetevärmaren. Vete har ett rundat medelstort korn och känns mjukt som fyllning. Våra vetekuddar finns även med en blandning av vete och lavendelblommor som luktar angenäm och har lugnande egenskaper.

Rapsfrön innehåller naturliga oljor och det gör att de har en utmärkt värmelagringsförmåga. Fröna är väldig små, 0,5-1,5 mm stora och därför känns en värmekudde som är fylld med rapsfrön väldig mjuk och den anpassar sig perfekt till kroppen. Ofta använder man rapsfrö som fyllning för bebis- och barnprodukter, till exempel för att värma vaggan eller barnvagnen. Alla produkter med rapsfrön hittar du här. OBS: kuddar med rapsfrö behöver inte återfuktas!

Silikatgel-kulor – silikatgel är ett syntetiskt material med utmärkta värmelagringsegenskaper. Kulorna är luktfria och perfekta för allergiker. Här hittar du passande produkter.

Storlekar & form

Det finns kvadratiska storlekar som passar perfekt för att lägga på magen, till exempel vid magknip eller menstruationsbesvär. Långa storlekar passar perfekt om man vill lägga dem runt nacken och axlarna eller rund en led.

Om värmekudden har sydda kanaler stannar fyllningen på plats. Det är till exempel bra om du har en stor vetekudde som du vill lägger runt nacken, eftersom fyllningen stannar även precis i mittdelen av din värmekudde och kan inte flytta sig till kuddens ändar som kanske hänger ner. En kudde som har sydda kanaler är lite strävare än en kudde utan kanaler. Om du ofta använder din vetevärmare som handledsstöd, till exempel när du skriver på tangentbord, kan det vara skönare att inte ha sydda kanaler.

Det är bra att ha ett fodral till värmekudden, eftersom textilprodukter blir smutsigt vid användning och fodralet kan tvättas.

Är en värmekudde bättre än en värmeflaska?

vetekudde eller värmeflaska

Det beror lite på dina förväntningar. En vetekudde håller värmen ca. 40 minuter. En värmeflaska har en intensivare värme och den håller värmen i flera timmar, särskilt om den har ett fodral. Om du är ute efter något som håller värmen länge vinner alltså värmeflaskan.

Däremot är det mycket lättare och snabbare att värma en värmekudde och du slippar dessutom att hantera hett vatten. Tar vi den osannolika bilden av att ditt husdjur gjorde hål i din vetekudde, då är det värsta som kan hända att den tappar vetekorn (inte hett vatten om du missade att kontrollera din flaska innan du fyller den).  Här vinner värmekudden.

Jag använder vetevärmare och värmeflaskor för olika tillfällen och ibland även samtidigt.

Uppvärmning & värmeterapi

Uppvärmningstiden är olika för olika material och storlekar. Titta därför alltid på instruktionerna som följer med produkten. Uppvärmningstider är maximala tider. Om din vetekudde känns för varm, kan du förkorta uppvärmningstiden och om du värmer en värmekudde igen som inte helt svalnat bör du också förkorta uppvärmningstiden.

Man kan värma värmekuddar i ugnen eller i mikrovågsugnen. För det bästa resultat ska de ligga så platt som möjligt, så att dem värms jämt. I mikrovågsugnen behöver man ofta vika vetekudden för att få plats och den blir då hetast i mitten. Om man skakar kudden lite när den är klar, fördelas värmen bättre.

Vetekornet torkar ut med tiden när den värms om och om igen. Torra korn kan spricka och håller då inte längre värmen bra, därför är det bra att återfukta den ibland. Det gör man lättast genom att värma vetekudden tillsammans med ett halvt glas vatten, så att vattenånga fördelar sig i mikrovågsugnen och återfuktar vetekudden utan att den blir blöt (det får den nämligen inte bli).

Värmeterapi använder man vid magknip, menstruationsbesvär, muskelvärk, reumatiska besvär och smärtor. Och ibland är det bara skönt att ha lite extra värme om man känner sig frusen.

Nedkylning & kylterapi

Värmekuddar kan även använda som kall kompress. Eftersom kudden inte får bli blöt och det finns mycket fukt i frysen, ska man lägga den i en sluten plastpåse. Sedan kan man placera den i frysen upp till 2 timmar.

Kylterapi med hjälp av kallkompresser använder man till exempel vid inflammation, kontusion, huvudvärk, solbränna, insektsbett, tandvärk, migrän eller feber.

Du hittar hela sortimentet vetevärmare, vetekuddar och värmekuddar här. Vilken blir din favorit?

0

Din varukorg