FAQ – vanliga frågor

På denna sida hittar du vanliga frågor om våra produkter och tjänster. Information om användningsområden och tipps för våra varmvattenflaskor och värmekuddar hittar du även i vår blogg. Om du inte hittar svaret på din fråga, hjälper vi dig snabbt på kundservice@varmeflaskor.se eller 072-9686797.

 

Frågor om värmeflaskor

Du kan använda din värmeflaska genom att fylla den med valfri varm eller kall vatten och lägger värmeflaskan sedan där den behövs.

Använder man värmeflaskan med varmt vatten, så kan du värma din kropp, till exempel frusna händer och fötter. Du kan värma din säng, barnvagnen eller bilsäte innan du lägger eller sätter dig för att ha det varmt och skönt direkt.

Värmen kan även hjälpa med olika besvär, till exempel lindra smärta och krämpor vid t.ex. mensvärk. Hjälpa vid matsmältning eller magknip. Ha en avslappnande funktion på spända muskler och underlätta för stela ledar vid t. ex. reumatism.

Det går också bra att använda kall vatten istället och lägga värmeflaskan i kylskåp för att kunna använda den som ispåse, t. ex. vid idrottsskador, huvudvärk eller helt enkelt för att svalka sig utan att bli blött när det är mycket varmt ute.

 

Värmeflaskan ska kännas bra. Det ska vara varm, men ska inte bränna dig. Värmen som känns bra är individuell för varje person, eftersom människor är olika känslig för värme.

Vattnet som man tar direkt från varmvattenkranen kan förkorta livstiden för din värmeflaska. Det beror på att alla mineraler och föroreningar som vanligtvis tas bort genom kokning finns kvar och lagrar sig på insidan av värmeflaskan.

Om du använder vatten som kokar eller har precis kokad, kan det vara farligt. Även om din vattenkokare redan är avstängt, fortsätter vattnet att koka ett tag. Om du fyller på din värmeflaska direkt, är det möjligt att vattnet stänker tillbaka och skållar dig. Låt vattnet svalna några minuter innan du fyller på.

Hur länge din varmvattenflaska håller värmen beror på olika faktorer:

  • temperaturen av vattnet som man fyller i
  • utetemperaturen – alltså hur kallt det är omkring dig
  • materialtjockleken – ribbade sidor är tjockare än släta och håller värmen längre
  • Om man använder värmeflaskan med fodral eller under ett täcke / i sovsäcken
  • hur stor värmeflaskan är – mer vattenvolym betyder också längre värme

Hemma på soffan är 2-3 timmar värme nog ingen konstighet för en stor värmeflaska.

Garantin gäller endast för tillverkningsfel och inte för slitage genom att använda produkten. 

Använder man produkten på ett annat sätt än vad den är tänkt för eller om man inte följer skötsel- och bruksanvisningar eller förstår produkten p.g.a. en olycka, så gäller garantin inte.

 

Töm din värmeflaska och låt den torka. Du lagrar värmeflaskan med öppet propp på ett ställe där den inte är exponerad för solljus.

Detta skadar din värmeflaska när du lagrar den:

  • närhet till radiator, varmvattenberedare, andra värmekällor
  • närhet till rengöringsmedel (kemikalierna kan angripa materialet)
  • tryck på material 

Vi rekommenderar att du använder din varmvattenflaska med fodral.

Direktkontakt av varmvattenflaskan med huden kan orsaka brännskador. Äldre människor, människor med känslig hud eller nedsatt värmekänsla skall vara extra försiktiga.

En annan fördel är också att värmeflaskan håller värmen längre p.g.a. fodralet. Och ett mjukt fodral känns naturligtvis också skönare mot huden än gummi eller termoplast.

Ja, det går bra. Handtvätta ditt fodral gärna med varmt vatten och ett skonsamt rengöringsmedel. 

Fashys värmeflaskor i termoplast bör ersättat vart femte år.

Sänger rekommenderar att ersätta gummivärmeflaskor vartannat år. Naturgummi bryts ner med tiden och detta förlopp påverkas av lagring och användning av produkten.

För alla värmeflaskor gäller, använder man de mycket, så sliter de snabbare. Om du ser tecken att materialet inte är felfri längre, bör du byta ut din värmeflaska. Här är några varningstecken:

  • materialet är deformerad
  • materialet får en struktur på ytan som uttorkad jord (detta är små sprickor som kan börja läcka när som helst)
  • Materialet ändrar färg (blir blekt)

Våra leverantörer säljer tyvärr inga enstaka fodral till varmvattenflaskor. Fodralen finns alltså bara att köpa som set tillsammans med värmeflaskan. 

Har du ett gammalt fodral, går det ofta bra att använda tillsammans med en ny värmeflaska. Gummivärmeflaskor är lite större och då brukar det inte vara något problem att fodralet passar på en ny värmeflaska av samma eller annat material.

Och sedan kan det ju också vara roligt att skapa sitt alldeles eget fodral. Du kan sticka eller virka. Eller så återbrukar du ett gammalt kuddfodral, täcke eller handduk för att sy ett sprillans nytt fodral till din värmeflaska. 

En värmeflaska med fodral är en komplett produkt som är förpackad i sin helhet. Det är inte möjligt att byta ut delar av denna produkt.

Frågor om vetekuddar / värmekuddar

Vilken vetekudde är bäst beror på hur du vill använda den och vem den ska vara till. Här är några tips som förhoppningsvis gör valet lite enklare:
  • För bebis eller barn tar man en mycket liten storlek (bebis 10 x 10 cm, småbarn 14 x 14 cm) för att det ska inte ligga för mycket vikt på deras mage.
  • För vuxna tar man gärna en större vetekudde som håller värmen längre.
  • En rundare kompaktare form passar bra på mage eller i ländryggen. En långsmal form är mer flexibel och kan även användas runt axlarna eller längs hela kroppen.
  • Det finns många alternativ till vete som är ofta enklare att hantera, till exempel behövs det mindre eller ingen återfuktning.
  • Ju rundare och ju mindre fyllmaterialet är, desto bättre anpassar sig värmekudden efter din kropp. Som exempel: Hirskorn som är mindre och runda är alltså mycket mer flexibel än vetekorn som är större och avlång.
  • En vetekudde med fodral är att föredra, så att man har något skydd runt den som man kan tvätta.

 

Du kan använda din värmekudde uppvärmd för värmeterapi eller kyld för kylterapi genom att värma/kyla den och lägger den där du vill nå effekt. 

De flesta värmekuddar kan man värma båda i ugn och i mikrovågsugnen. Värmekuddarna som har plast på utsidan kan man värma i mikron eller i varmt vatten.

Värmen kan även hjälpa med olika besvär, till exempel lindra smärta och krämpor vid t.ex. mensvärk. Hjälpa vid matsmältning eller magknip. Ha en avslappnande funktion på spända muskler och underlätta för stela ledar vid t. ex. reumatism.

För att kyla värmekudden lägger man den i en plastpåse i frysen för en kort stund (plastpåsen skyddar den från fukt). Kylterapi använder man, t. ex. vid idrottsskador, huvudvärk eller helt enkelt för att svalka sig i sommarhettan.

 

Du ska alltid följa uppvärmningsinstruktionerna som följer med produkten. Värmekuddar och vetekuddar kan börja brinna i mikron om man värmer de för långt eller vid för höga Watt.

Man får redan en effekt vid värme över 40 grader. Värmen ska kännas bra och ska inte bränna dig. För bebisar och barn rekommenderas ofta en lägre uppvärmningstid, eftersom deras hud är känsligare och inte känner av värmen på samma sätt som vuxna.

Värmekuddar finns med olika fyllningar som är olika bra på att hålla värmen. Sedan finns det ytterligare faktorer som påverkar detta:

  • utetemperaturen – alltså hur kallt det är omkring dig
  • Om man använder värmekudden / vetekudden med fodral eller under ett täcke / i sovsäcken som håller kvar värmen ytterligare
  • hur stor värmekudden är – större betyder också längre värme

Generellt svalnar värmekuddar snabbare än en värmeflaska som är fylld med vatten och du kan räkna med 20-40 minuter värme i genomsnittet.

Garantin gäller endast för tillverkningsfel och inte för slitage genom att använda produkten. 

Använder man produkten på ett annat sätt än vad den är tänkt för eller om man inte följer skötsel- och bruksanvisningar eller förstår produkten p.g.a. en olycka, så gäller garantin inte.

 

De flesta värmekuddar har ett fodral som man kan ta av och tvätta. De flesta fyllningar ska inte bli blöta och då är det smart att man har ett extra skydd, så att innerkudden inte blir smutsig.

Ett fodral är även fördelaktig för att värmekudden ska hålla värmen längre och sedan är det såklart också ett skydd för dig, så att du inte brinner dig, skulle det vara för varmt i början.

Har du en värmekudde utan fodral, kan man göra sitt eget med ett gammalt kuddfodral till exempel som man slår värmekudden in i.

Ja, det går bra, så länge du håller dig till uppvärmningstiderna som tillverkaren anger, så att det blir rätt temperatur.
Värme över 40 grader blockerar smärtreceptorerna i huden. Genom att lägga på värme kan man alltså lindra besvär på ett naturligt sätt utan att behöver ta till läkemedel. Värmen har även en avslappnande funktion som kanske behövs 😉

Ja, det går bra. Handtvätta ditt fodral gärna med varmt vatten och ett skonsamt rengöringsmedel. 

Själva värmekudden inuti är oftast ej tvättbart och ska inte bli blöt.

Ja, det finns många olika värmekuddar utan vete. Dessa kan vara fyllda med hirskorn, rapsfrön, druvkärnor, körsbärskärnor, silikatgel, sesamfrön eller moorgel som är en speciallera.
Dessa kan vara doftsatta med lavendelfrön eller helt utan doft.

Vetekuddar behöver man generellt återfuktar oftare än andra fyllmaterial. Det är fukten i vetekornet som ansvarar för värmen. Detta gör du genom att värma ett glas vatten tillsammans med din vetekudde i mikrovågsugnen.

Andra fyllmaterial, till exempel hirs har en hårdare skal och håller sitt vatten kvar bättre. Här gäller det att du känner av när din värmekudde inte längre blir riktig varm och sedan återfuktar du den på samma sätt.

Fyllmaterial som innehåller olja (rapsfrön), eller syntetiska material (silikatgel, moorgel) behöver man inte återfukta.

Svaret är JA!

Det är mycket viktigt att du inte värmer den längre eller med starkare Watt/temperatur än vad som står i manualen. Det är dessutom viktig att vetekudden kan rotera fritt i mikrovågsugnen och inte fastnar.

Smuts på din vetekudde / värmekudde (fettfläck) kan leda till mycket stark punktuell värme (brandrisk). Att värmekudden ska vara rent när du värmer den är alltså inte bara en kosmetisk fråga utan ett säkerhetsåtgärd.

Luktar det bränt, behöver du stänga av mikrovågsugnen/ugnen direkt. Låt värmekudden svalna och återvinn den sedan i hushållssoporna. En värmekudde som har bränts ska man inte längre använda.

Om du vill göra en vetekudde själv behöver du hela vetekorn som du fyller vetekudden med. Matvete som finns i affären är redan lätt krossad och skulle torka ut för snabbt för att vara vettigt att använda. Kolla med en lokal bonde om de kan sälja dig lite vete.

Får du inte tag i vete går det även bra med riskorn (hela, ej krossade), hirsfrön, sesamfrön, körsbärskärnor m. m.

Helst ska vetekornen vara så rena som möjligt. Du kan lägga de i en sil och blåser bort damm med en hårtork.

Tyget som du använder behöver klara värmen bra, bomull eller linne lämpar sig alltså bäst. Samma gäller för sytråden.

Att sy kanaler är bra för stora vetekuddar, så att fyllningen stannar på plats. Tänk på att du inte fyller de för mycket om du har gjort kanaler, annars blir vetekudden för styv (det behövs alltså mindre fyllmaterial än för samma storlek utan kanaler).

Gillar du doft, kan du även lägger till torkad lavendel, pepparmynta, blomblad eller liknande. Torkade blad kommer att bli dammliknande smulor med tiden som kanske faller genom tyget och därmed försvinner. Lavendelfrön är kompakta och smular inte ner, detta är alltså en doft som stannar kvar länge.

 

Beställning

Ring gärna 072-968 67 97, så hjälper vi dig att välja rätt produkt. Våra telefontider är vardagar, kl. 9-12 & 13-17. Själva beställningen behöver du dock göra själv online.

Du får gärna skriva i meddelandefältet vilket DHL ombud vi ska skicka till. Gärna butikens namn och ort, det kan ju finnas flera DHL ombud i samma stad.

OBS: det är inte möjligt att välja ett PostNord ombud. DHL levererar inte dit.

Tyvärr är det inte möjligt att välja hemleverans. Vi levererar till ditt närmaste DHL ombud. 

Det går bra. Skriv gärna i meddelandefältet att du vill hämta och när.

Vi är på plats måndag – fredag från kl. 9 till 15. Ring när du är framme (072-9686797), så kommer vi till dörren med paketet.

Det finns ingen butik på plats, endast vårt kontor och lager.

Ja. Vänligen ring direkt (maila efter kontorstider). Tyvärr kan vi inte ändra beställningar som redan skickats. Om du vill ändra dessa, behöver du returnera produkten till oss innan vi kan ändra din beställning. Det kommer också extra fraktkostnader och returfraktkostnader debiteras.

Det gör vi gärna. Du kan lämna instruktioner i meddelandefältet på betalningssidan eller maila oss till  kundservice@varmeflaskor.se. Vänligen ange ditt namn och ordernumret.

Du kan betala med Klarna faktura, direktbetalning, kreditkort och Swish. Dessa betalningsmetoder är gratis för dig.
 
Betalning via Klarna med förlängd betalningstid eller delbetalning finns också att välja, men dessa är inte gratis.

Leverans

Vi skickar din beställning samma dag om beställningen och betalningen görs innan kl. 11 (vardagar) och om varan finns i lager. Leveranstiden inom Sverige är normalt 1-3 vardagar.

Vi levererar inom Sverige. Aktuellt har vi tyvärr ingen möjlighet att leverera till andra länder.

BESTÄLLVÄRDE FRAKT
1 – 890 SEK 69 SEK
Över 890 SEK GRATIS
Vid avhämtning i Skogås GRATIS

Ordervärdet som gratis frakt baserar på är produktpriset efter eventuella rabatter.

Dina produkter skickas i en brun kartong till DHL ombudet.
Kartongen är inte märkt med en logga, men på adressetiketten står vi som avsändare (i fallet att du vill överraska ngn.)

När vi har packat ditt paket får du ett meddelande med ditt paketnummer, så att du kan följa leveransen. Spåra ditt paket gärna och meddela oss i fall att det verkar vara försenad, så att vi kan reagera snabbt.

Om vi får din beställning senast 20/12/2022 kl. 11, kommer paketet vara framme innan julafton. Beställer du senare, skickar vi paketet nästa vardag. Det kan fortfarande kommer fram i tid, men det finns ingen garanti från DHLs sida.

Retur och Återbetalning

Om du vill byta en vara returnerar du varan du inte vill ha som vanlig retur. Du betalar returfrakten. Lägg en kopia på din faktura eller följesedel i paketet. Vi krediterar produkten så snart den har kommit tillbaka.

Gör gärna en ny beställning för produkten du vill har istället. På det sättet kan vi skicka varan snabbare och du kan vara säkert att den inte säljer slut under tiden.

Om du ångrar dig och vill returnera din beställning, kan du göra det inom 30 dagar utan att ange något skäl. Varan ska vara oanvänd, utan skada och i originalförpackningen inklusive alla produktetiketter. Ångerfristen börjar den dagen du tar emot varan.
 
Du står för fraktkostnaden för returen. Om du önskar kan vi skicka en returetikett via mejl, som du kan skriva ut hemma (om du inte har skrivare noterar du numret och DHL’s ombud skriver ut etiketten åt dig). Kostnaden för returfrakten är 89 kr inkl. moms, och vi debiterar kostnaden från återbetalningen.
 
Du kan också köpa frakten själv.
 
Returadressen är:
WWB Hängmatta & mer AB/ Wiebke Buschmann
Tel. 072-9686797
Vretvägen 13, 1 tr.
14234 Skogås
 
Vänligen meddela oss ditt ångrade köp via mail till kundservice@varmeflaskor.se och returnera varan inom 30 dagar. Lägg gärna en kopia på din faktura eller följesedel i paketet, så att vi kan matcha returen lättare.

Vi återbetalar den betalda beloppet när vi får varan tillbaka eller inom 15 dagar mot inlämningsbevis. Vi kan hämta ut returer hos närmaste ombud, dock åker vi inte dit varje dag. Om din retur kommer till ett ombud istället för direkt till vårt kontor, tar det alltså lite längre tills du får återbetalningen.

Du får återbetalning på samma vägen som du betalde, dvs om du betalde via Klarna, kommer även återbetalning sker via Klarna.