Varmvattenflaskans historia

antik sängvärmare

Har du hört om varmvattenflaskans historia? Många av oss njuter gärna av den mysiga värmen från en värmeflaska under de kalla vintermånaderna. Flaskan värmer upp sängkläderna i ett nafs, och den sköna temperaturen gör det lätt att somna. Nuförtiden tar vi denna komfort för givet, utan att veta särskilt mycket om när eller hur flaskan uppfanns. I det här inlägget vill vi därför berätta lite om varmvattenflaskans långa och intressanta historia.

Det var en gång…

Varmvattenflaskan uppfanns redan för över 500 år sedan, under tidigt 1500-tal. På medeltiden hade man givetvis inte upptäckt gummi än. Förfadern till vår moderna värmeflaska var istället en metallåda. Denna enkla sängvärmare fylldes med glödade kol, och placerades sedan mellan sängkläderna för att värma dem. Mässing- och kopparmaterialet blev så klart otroligt varmt, vilket gjorde denna variant lite lurig att hantera. För att undvika brännskador lindade man därför in lådan i ett mjukt tyg, och tog ut den ur sängen innan man lade sig.

Gummirevolutionen – viktig i varmvattenflaskans historia

Upptäckten av materialet gummi revolutionerade hela historien. Från och med 1875 var varmvattenflaskor i gummi vanliga i Storbritannien, och år 1903 tog den kroatiska uppfinnaren Eduard Penkala patent på den moderna designen i PVC eller gummi. Att tillverka värmeflaskor i gummi var en viktig vändpunkt för produkten eftersom det gjorde det möjligt att ha värmeflaskan i sängen hela natten, till skillnad från den tidigare varianten i metall. Den nya varmvattenflaskan var både billigare, lättare att använda och mycket effektiv för att värma sängen. Det är inte konstigt att den blev mycket populär, särskilt i de kallare europeiska länderna där det vanligt med temperaturer under noll grader även på våren och hösten. Därför tog det inte lång tid innan man hittade denna smarta produkt i nästan varje hushåll, sjukhus och hotell i hela världen. 

Nedgång och återkomst

Under sent 1900-tal gick värmeflaskornas popularitet ner, eftersom man då började isolera husen bättre och skapa mer effektiva värmesystem. Man tyckte helt enkelt inte att det var nödvändigt längre med den extra värmen. Elektriska produkter – till exempel värmetecken – var ett nytt modernt alternativ, och varmvattenflaskan kändes lite gammelmodig. 

De senaste åren har det däremot blivit en trend att leva hållbart och hälsosamt. Många ser lite tveksamt på de många elektroniska produkterna, och letar efter mer naturliga alternativ. Gamla behandlingsmetoder mot smärta och magknip har återupptäckts, och denna tendens har gynnat värmeflaskans popularitet. 

Till den moderna värmeflaskan finns ett stort urval av fodral i olika material, som underlättar hanteringen av produkten. Det stora utbudet av olika storlekar, färger och mönster är perfekt för dig som tycker om snygg design. Mer än 500 år gammal och den lever fortfarande – inte dåligt för den lilla värmeflaskan, eller hur? Kolla gärna på några av våra olika modeller här, så att du kan hitta din favorit.

Vår sida använder kakor för en optimal användningsupplevelse av sidan och i marknadsföringssyfte. Genom att använda sidan, accepterar du att kakorna används.