Historien av varmvattenflaskan

antik sängvärmare

Många av oss njuter av varmvattenflaskans mysiga värme de kalla mörka vintermånaderna. Den värmer sängkläderna i ett nafs och den sköna temperaturen gör det lätt att somna. Nuförtiden tar vi denna komfort för givet utan att veta mycket om varmvattenflaskans långa historia.

Det var en gång…

Varmvattenflaskan uppfanns redan för över 500 år sedan i tidigt 1500-tal. I Medeltiden hade man inte upptäckt gummi än och förfadern av vår moderna varmvattenflaska var en enkel metallåda. Denna ”sängvärmare” fylldes med glödande kol och placerades mellan sängkläderna för att värma den. Messing- och kopparmaterialet blev såklart mycket varmt och det var lite lurigt att hantera. För att undvika brännskador lindade man lådan i mjukt tyg och tog ut den ur sängen innan man lade sig.

Gummi revolution

Upptäckten av gummi revolutionerade hela historien. Sedan 1875 var det vanligt att man använde varmvattenflaskor gjorda i gummi i Storbritannien och 1903 patenterade den kroatiska uppfinnare Eduard Penkala vår moderna design som tillverkas i PVC eller gummi. Det var en vändpunkt för produkten eftersom det möjliggjorde den att lämna varmvattenflaskan i sängen hela natten istället av att ta ut den som den tidigare metallversionen. Den nya varmvattenflaskan var lätt att använda, billig och mycket effektiv för att värma sängen. Det är inte konstigt att den blev mycket populär, särskilt i kallare europeiska länder, där man kunde ha temperaturer under noll även på våren och hösten. Det tog inte lång tid innan man hittade denna enkla produkt i nästan varje hushåll, sjukhus och hotell i hela världen.

Nedgång och återkomst

I sent 1900-tal blev varmvattenflaskor mindre populära. Man isolerade huset bättre och installerade bättre värmesystem, så att man tyckte att det inte var nödvändig längre att skapa ytterligare värme. Elektriska produkter som värmetäcken verkade vara den moderna alternativen och varmvattenflaskan kändes gammalmodig.

De senaste åren har trenden att leva hållbart och hälsosamt blivit starkare igen. Man tittar lite tveksamt på möjliga elektriska strålningar i elektroprodukter och letar efter mer naturliga alternativ. Gamla behandlingsmetoder av till exempel smärtor eller magknip återupptäcks och denna trend gynnade varmvattenflaskans popularitet.

Det stora urvalet av fodral i olika material underlättar att hålla och hantera produkten. Olika storlekar, färger och mönster är perfekta för individualister som tycker om snygg design. Mer än 500 år gammal och den lever fortfarande – inte dåligt för lilla varmvattenflaskan, eller hur? Kolla på några av våra modeller och hitta din favorit!

 

0

Din varukorg