9 tips för att välja rätt varmvattenflaska

tips att välja varmvattenflaska

Miljontals människor använder denna brittiska traditionsprodukt varje vinter – varmvattenflaskan. Men det är viktig att inte köpa vad som helst. Ingen vill råka ut för en produkt som börjar läcka efter några gångers användning. Men hur ska man välja varmvattenflaska rätt?

1. Titta om varmvattenflaskan är märkt med BS 1970:2012

Den internationellt erkända brittiska säkerhetsstandarden 1970 för gummi- och PVC-varmvattenflaskor eller kort BS 1970:2012 för den nuvarande standarden är ett kännetecken för kvalitet. Standarden kräver att tillverkarna följer strikta riktlinjer i produktionen, testar produkten och ser till att kunden har tydliga instruktioner för att använda och lagra varmvattenflaskan på ett säkert sätt. Standarden ska vara märkt på varmvattenflaskans utsida.

2. Producentens och distributörens märkning

Producenten och distributören ska vara märkta på utsidan av varmvattenflaskan, så att man lätt kan ta kontakt med dem om produkten har en defekt.

3. Instruktioner ska följa med

Påfyllnings- och skötselinstruktioner ska följa med. Följ alltid instruktionerna för att undvika brännskador och njuta av produkten så länge som möjligt.

4. Produktionsdatum

På varmvattenflaskans utsida hittar du en tusensköna som har ett årtal i mitten. Detta är produktionsåret av din varmvattenflaska. Gummi är en naturprodukt och förändrar sig med tiden. Produktionsåret ska inte ligga längre bak än 2 år.

5. Proppens passform

Om proppen passar dåligt, kan den vara svår att öppna eller skruva fast. I värsta fall kan den även läcka vatten. Prova därför om proppen är lätt att skruva på och om den sluter tätt.

6. Garanti

Om inget annat anges gäller garantin på produkten endast tillverkningsfel. Garantin gäller inte för allmänna materialförändringar som orsakats av användning och slitage.

7. Gummilukt

Gummi är ett jättebra isoleringsmaterial. En varmvattenflaska med hög gummiandel håller därför värmen längre än en produkt med låg gummiandel. I början har gummi en särskild lukt, som försvinner med tiden. Luktar din varmvattenflaska gummi, är det en indikator att den har högt gummiinnehåll.

8. Utseende

Känns materialet mjukt är det också ett kännetecken för högt gummiinnehåll. Känns materialet däremot halt och ser glansigt ut, eller har det en spröd konsistens som påminner om krita och ingen gummilukt? Då har produkten säkert ett lågt gummiinnehåll. Krita är den vanligaste ingrediensen man späder ut gummi med och den orsaka att materialet förändras snabbare och blir sprött.

9. Pris

Gummi är en dyr råvara, det betyder att ju högre gummiinnehåll en produkt har, desto dyrare blir priset. En kvalitativ gummivärmeflaska kostar alltså lite mer.

Vi hoppas att denna guide hjälper dig att välja varmvattenflaska och att du tillbringar varma mysiga stunder med den denna vintern.

Om du har frågor, kontakta oss gärna på kundservice@varmeflaskor.se

0

Din varukorg