Värmeflaska efter förlossningen – kan hjälpa lindra smärtan

Värmeflaskan kan hjälpa lindra smärtan under graviditeten

Att använda en värmeflaska för att lindra smärtor och hålla värmen är både en klassisk och väl beprövad metod. Under graviditeten kan en värmeflaska vara ett enkelt och behagligt sätt att lindra smärta i ömma muskler och leder. Men visste du att du kan även kan ha användning av en värmeflaska efter förlossningen? I det här inlägget beskriver vi några av värmeflaskans många användningsområden, som du kan ha hjälp av efter att du fött barn. 

Lindra smärta med värmeflaska efter förlossningen 

Den första tiden efter att man fött barn kan vara obekväm. Vissa känner enbart ett milt obehag, medan andra är väldigt ömma och har värk i stora delar av kroppen. Det är väldigt vanligt att ha ont i ryggen. Det kan bero på att man faktiskt burit sitt barn i nio hela månader, men också förlossningen kan vara en faktor. En annan sak som kan påverka, är att det kan innebära nya positioner, och därmed vara ansträngande för ryggen att lära sig amma. Det är också vanligt att vara allmänt öm i kroppen och ha värk i muskler och leder efter sin förlossning, till exempel i höfterna.

Om du har besvär med värk, och vill lindra din smärta på ett billigt och naturligt sätt, kan det hjälpa dig att använda en värmeflaska efter förlossningen. Värme har nämligen en smärtlindrande effekt, och används ofta till exempel mot mensvärk. Att det fungerar beror på att kroppens värmereceptorer hjälper till att blockera smärta. När du använder en värmeflaska, behöver du tänka på att använda flaskan när den har svalnat något, så att den fått en lagom varm temperatur. Vi avråder också från att använda en värmeflaska direkt mot kroppen, utan t.ex. fodral eller handduk emellan. Man ska också låta bli att somna med värmeflaskan direkt mot kroppen, eftersom att brännskador kan uppstå över tid om flaskan är för varm. 

Hjälp amningen på traven 

Om du börjar amma, kan du efter några dagar märka att brösten blir svullna och spända. Det beror på s.k. mjölkstas, att mjölkproduktionen ökar, och är vanligt under de första dagarna efter barnets ankomst när amningen kommit igång. För att lindra de spända brösten så tycker många att det är skönt att applicera värme. Om du fått diagnosen mjölkstockning, och har problem med smärta, kan en värmeflaska också vara ett alternativ för att lindra smärtan. 

Att komma in i en varm dusch kan vara svårt när du håller i en bebis stora delar av dagen. En värmeflaska är därför ett bra alternativ för att lindra smärtande bröst, eftersom du enkelt kan använda den flera gånger under dagen.

Mildra smärta från eftervärkar med en värmeflaska

När ditt barn kommit till världen är det dags för livmodern att dra ihop sig, vilket resulterar i kramper i livmodern som kallas för eftervärkar. Dessa blir ofta mer intensiva om du ammar, eftersom amning stimulerar de hormoner i kroppen som har en sammandragande funktion på livmodern. Eftervärkar kan både upplevas milda, och som påfrestande och smärtsamma. Många upplever att värme kan vara ett bra sätt att lindra eftervärkar, och vissa menar till och med att värme kan hjälpa livmodern att dra ihop sig eftersom värme främjer blodcirkulationen. Oavsett kan en värmeflaska hjälpa dig att lindra smärta från eftervärkar, samtidigt som den ger en skön värme som hjälper kroppen att slappna av. 

Hjälper dig att hålla värmen 

Som du säkert vet, kan värme ha en underbart avslappnande effekt. Värme får kroppen att slappna av, att komma ned i varv och ibland till och med somna lättare. Särskilt om du fått barn under vinterhalvåret, kan en värmeflaska vara en underbar sak att unna dig för att undvika att frysa. Du kan till exempel värma upp din säng med en värmeflaska innan du går och lägger dig, eller använda värmeflaskan för att värma upp dina kalla fötter efter barnvagnspromenaden.

Du kan också använda en värmeflaska för att hålla ditt barn varmt, till exempel genom att värma upp barnvagnen, eller till och med ha en värmeflaska i barnvagnen om du promenerar utomhus. Observera att det är extra viktigt att värmeflaskan inte är för varm om den är i närheten av ditt barn, och att det är viktigt att vänta så att den får en lagom temperatur. 

Också under sommarhalvåret kan du använda din värmeflaska, till exempel under kyliga kvällar. Du kan också fylla den med kallt vatten och använda den för att svalka dig med. 

Här hittar du alla våra värmeflaskor. Läs mer och köp!

Kontakta oss gärna

Om du vill ha personlig hjälp att välja värmeflaska, eller om du har några frågor – tveka inte att kontakta oss! Vi finns bara ett samtal eller mejl bort, och vi hjälper dig gärna med vår stora erfarenhet av värmeflaskor och andra värmeprodukter. 

Vår sida använder kakor för en optimal användningsupplevelse av sidan och i marknadsföringssyfte. Genom att använda sidan, accepterar du att kakorna används.