Lindra din mensvärk – med enkla husmorsknepet

Sänger Longi Red Queen - lång värmeflaska användning

Om du någon gång haft mensvärk, kan du säkert känna igen dig i känslan av att bara vilja ligga i sängen tills smärtan gått över. Mensvärk är ett vanligt problem, och det finns många metoder och mediciner för att lindra smärtan. Om du vill lindra din mensvärk på naturlig väg, vill vi slå ett slag för ett väl beprövat husmorsknep – värmeflaskan! 

Använd en värmeflaska för att lindra din mensvärk

Ett beprövat sätt att minska smärta

Att använda en värmeflaska för att lindra värk kanske låter lite gammaldags, och så är det ju faktiskt på sätt och vis. Men värmeflaskor har funnits på marknaden länge just för att de är ett smart och skonsamt verktyg för smärtlindring. Att använda värme mot sin mensvärk är vanligt, och forskare vid University Collage London har kommit fram till att värmens lindrande effekt vid värk beror på att kroppens värmereceptorer blockerar smärtreceptorer

Sänger gummivärmeflaska med dubbelsidiga ribbor röd

Röd värmeflaska i gummi från Sänger. Läs mer och köp här! 

Lindrar mensvärk på ett skonsamt sätt 

När du lägger en värmeflaska på magen vid mensvärk, hjälper den din livmoder att slappna av. Samtidigt hjälper värmen kroppens blodkärl att utvidga sig, vilket underlättar blodcirkulationen och tillfälligt leder till mindre kramper. Värme kan också hjälpa till att lindra smärta vid IBS, huvudvärk eller muskelspänningar. En värmeflaska är alltså, om den fungerar för dig, ett skonsamt alternativ till andra metoder för smärtlindring. 

Kattig värmeflaska med djurprint från Sänger. Läs mer och köp här! 

Ett värmedjur för första mensen?  

Om din dotter fått sin första mens och mensvärk, kanske det passar bra att ersätta värmeflaskan med ett värmedjur? Värmedjuret är ett gosedjur som här enkelt att värma upp i micron. Kolla efter modellerna med en uttagbar fyllning, då kan man nämligen tvätta fodralet. Värmen kan lindra mensvärken, samtidigt som värmedjuret också är mjukt och mysigt att sova med. 

Warmies isbjörn värmedjur - med uttagbar fyllning

Mysigt värmedjur Isbjörn från Warmies. Läs mer och köp här! 

En varm investering 

En värmeflaska kan alltså vara ett effektivt sätt att lindra din mensvärk på. Inte nog med det: värmen från en värmeflaska kan också hjälpa dig att somna, och håller dig varm om vintern (vilket inte kan sägas om smärtstillande tabletter). En värmeflaska kan också sägas vara en relativt billig metod för att lindra smärta. Detta eftersom en värmeflaska av god kvalitet håller länge, och dessutom inte kostar så mycket – särskilt om man ser till hur lång tid man kan använda sig av den.

Fashy värmeflaska Crystal Star Aqua

Blå värmeflaska med kristallmönster från Fashy. Läs mer och köp här! 

Säker användning av din värmeflaska 

För att undvika brännskador är det viktigt att du använder din värmeflaska på ett säkert sätt. Lägg aldrig en värmeflaska utan fodral direkt mot huden. Vi rekommenderar att du alltid använder ett fodral till din värmeflaska, men du kan också ha en handduk, kläder eller en filt emellan för att skydda huden. Det är viktigt att inte låta flaskan ligga för länge på samma ställen, eftersom en brännskada då kan uppstå gradvis om flaskan är för varm. 

Tänk också på följande: 

  • Kolla din värmeflaska innan du använder den. Om du ser tecken på läckage, sprickor eller andra skador – släng flaskan! Du kan också fylla den med kallt vatten för att kontrollera att den är hel. 
  • Ligg eller sitt inte på flaskan, eftersom den kan spricka vid för stort tryck. 
  • Vänta tills vattnet svalnat något innan du fyller flaskan, och överfyll den inte.

Fashy värmeflaska Caramel - 2 l med stickat fodral

Värmeflaska från Fashy med mjukt stickat fodral. Läs mer och köp här! 

Kontakta oss gärna

Om du vill ha personlig hjälp att välja värmeflaska, eller om du har några frågor – tveka inte att kontakta oss! Vi finns bara ett samtal eller mejl bort, och vi hjälper dig gärna.

 

 

Vår sida använder kakor för en optimal användningsupplevelse av sidan och i marknadsföringssyfte. Genom att använda sidan, accepterar du att kakorna används.